vck-image-1
Home > Nationale benchmark voorspelbare logistiek
  23 okt
  Nationale benchmark voorspelbare logistiek

  Nieuwsbericht

  23-10-2020

  Auteur: Eric Aarsen, managing director VCK Logistics Airfreight

  De uitdagingen van verladers bij het in goede banen leiden van logistieke processen worden steeds groter. Dat komt onder meer doordat opdrachtgevers werken met steeds kortere levertijden en tegelijkertijd de levenscyclus van producten steeds verder terugloopt. Bovendien stellen overheden, ook buiten Nederland, steeds stringentere eisen aan de herleidbaarheid en kwaliteit van producten. En omdat er in veel gevallen op het scherpst van de snede geconcurreerd moet worden is het dus zaak om niet alleen je klant optimaal te bedienen, maar ook om de transport- en voorraadkosten te minimaliseren.

  In mijn optiek is de beschikbaarheid van actuele en complete logistieke data bij dit alles cruciaal. In de benchmark Voorspelbare Logistiek onderzochten we in hoeverre bedrijven adequaat kunnen inspelen op deze ontwikkelingen en waar kansen liggen om logistieke processen te optimaliseren.

  “Problemen met zendingen moeten direct opgelost worden om reputatieschade en uiteindelijk klantverlies te voorkomen.”

  Real time informatie en integrale communicatie

  Het belangrijkste is dat je de belofte aan de klant kunt waarmaken. Daarvoor is, het liefst real time, informatie nodig in elke fase van het logistieke proces. En uiteraard moet informatie over eventuele problemen met een zending direct doorgegeven worden, want als dit pas gebeurt wanneer ontvangers gaan klagen loop je het risico van aanzienlijke reputatieschade. Wat vervolgens weer kan leiden tot aanzienlijk klantverlies. Daarnaast kunnen afnemers flink wat omzet mislopen wanneer een zending niet tijdig arriveert.

  Nationale benchmark Voorspelbare Logistiek

  In het benchmark onderzoek die we bij VCK Logistics hebben uitgevoerd hebben we gekeken hoe bedrijven anticiperen op de ontwikkelingen in de logistieke sector en welke aspecten een rol spelen bij het verbeteren van de effectiviteit. Waar liggen er kansen en met welke uitdagingen worstelt men bij het zetten van een volgende stap in logistieke volwassenheid.

  Benchmark Voorspelbare Logistiek: de 7 dimensies voor logistieke effectiviteit – VCK Logistics Airfreight

  Het onderzoek heeft interessante inzichten opgeleverd. Zo is er wat betreft de tevredenheid van logistieke managers over de voorspelbaarheid van hun proces nog behoorlijk wat te winnen en wordt er gemiddeld 10% van het logistiek budget uitgegeven aan incidenten.

  Van het benchmarkonderzoek is een mooi trendrapport verschenen dat je kosteloos kunt downloaden.

  Nationale Benchmark Voorspelbare Logistiek – VCK Logistics

  Benchmark jezelf

  Wellicht ook interessant is het om je eigen logistieke performance en plannen te vergelijken met die van collega bedrijven, dat kan namelijk nog steeds. Je ontvangt direct na het invullen van de online vragenlijst een persoonlijke benchmark waarin jouw antwoorden zijn afgezet tegen die van de andere deelnemers.

  Ga hier naar de vragenlijst van de benchmark

  De komende tijd zal ik vaker blogs publiceren. Wil je niks missen, aarzel dan niet om op de VOLGEN knop te drukken. Reacties zijn uiteraard meer dan welkom.